Det har vært mange møter, ideer og innspill – og nå begynner ting å konkretiseres. Det er nylig blitt klart at OBOS Samfunnsarena overtar Ellingsrudåsen senter, med unntak av KIWI, som beholdes av OBOS Eiendom. Da starter en ny fase!
ET NABOLAG SOM SVINGER!
«Vi skal levere et nabolagshus som svinger!» sier daglig leder i OBOS Samfunnsarena, Kent-Olav Hovstein Nordby. Han deltok nylig på møte med Ellingsrud velforening og fortalte der at han nå skal engasjere arkitekter og andre fagfolk til å gjennomgå bygningsmassen med tanke på oppgradering. Både velforeningen og borettslagene vil være naturlige representanter for beboerne å samarbeide med. Han tenker også å trekke inn OBOS’ forvaltningsrådgivere med tanke på samarbeid opp mot borettslagene. Det kan bli aktuelt å invitere alle borettslagene til et møte.
Han har vært i møte med den nye bydelsdirektøren og fått signaler om at de ønsker å følge opp Ellingsrud videre etter innspillsprosessen som har vært gjennomført via alnainvolverer.no. Kanskje vil det skje med en form for prosjektledelse fra bydelens side. Bydelen ønsker å tenke nytt rundt frivilligsentralen. De har sett at frivilligsentralen ikke kan stå alene og at det er ønskelig å slå sammen flere funksjoner, slik man har gjort på Haugerud/Trosterud.
Frivilligsentralene finansieres idag med 40% lokalt og 60% statlig bidrag. Kanskje en utvidelse av frivilligsentralen kan utløse mer midler fra statlig hold?
BÆREKRAFTIGE LØSNINGER
«Bærekraftige løsninger på lang sikt» har vært nevnt jevnlig gjennom prosessen rundt Ombruket og bruk av senterets øvrige tomme lokaler. Det er ulike modeller i bruk andre steder der nabolagshus er etablert. Enkelte steder er bydelen sterkt involvert, spesielt der det er områdeløft. I nye utbyggingsområder som på Ensjø er velforening og borettslag med å støtte økonomisk. Der betaler borettslagene kr 1 pr boenhet pr dag mot at OBOS, Ferd og Kirkens bymisjon har etablert og drifter nabolagshusetet Petersborg med massevis av aktiviteter, se deres fb-side.
OMBRUKETS VIDERE ORGANISERING
Når det gjelder OMBRUKETs videre organisering og finansiering, har vi uttrykt ønske om å bli en «filial» av Lindeberglokalet, og inngå i et samarbeidende fellesskap med dem og Trosterud mini-gjenbruksstasjon. Her er det nylig gjort en omorganisering som legger økt vekt på arbeidstrening som skal motvirke utenforskap gjennom det som kalles «Alnamodellen«, se også stillingsutlysning.
OMBRUKET har tidligere ytret ønske om å inngå i et arbeidstreningsforløp, og gjerne bidra til mer vektlegging av sirkulærøkonomi i opplæringsøyemed. Men i møter vi har hatt med bydel Alna og Renovasjons- og gjenvinningsetaten (REG) om en slik sammenkobling, er vi blitt møtt med at vi i såfall må prioriteres av byrådet. Det har vært gjort ved opprettelsen av både Lindeberglokalet og Trosterud mini-gjenvinningsstasjon, igjen koblet til områdeløft i disse delbydelene.
Derfor har vi fra Klimanettverk Ellingsrud/OMBRUKET nylig tatt kontakt med byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea, og bedt om et møte. Brevet kan leses her. Vi har fått svar om at byrådssekretær Martha Grønning vil møte oss 10. september. Kent-Olav fra OBOS S deltar sammen med Pådriv og den nye bydelsdirektøren. Vi håper at vi kan finne smarte koblinger og praktiske løsninger. Det gjør man erfaringsmessig best ved å snakke sammen!