Omstilling til et roligere liv?

I året som gikk, det første etter fylte 70, har jeg jobbet med å “skru meg ut” av styreverv og aktivt engasjement for klima og miljø. Det har vært 5 år med mye å gjøre, og nå kjenner jeg det er tid for et skifte, et roligere liv, med et annerledes innhold. Ikke at jeg skal slutte å bry meg om klima og natur, men engasjementet skal nok finne en annen form.

Jeg har i høst gått på skrivekurs, mest for å teste ut en ny mulig hobby. Skrev først etter en mal i “Boken om meg”, som jeg fikk av datteren min. Her var spørsmålene stilt, min oppgave var å svare etter beste evne, og gi den tilbake til henne når den var utskrevet noen år etter. Så begynte jeg å tenke at noen erfaringer derfra kanskje kunne være av interesse for flere. Uansett var det et nyttig råmateriale for skrivekurset.
Underveis i denne prosessen dukket det opp et begrep – en teori – som jeg vil utforske nærmere i den livsfasen jeg er i nå. Teorien handler om gerotranscendens. Ikke hørt om det? Det hadde ikke jeg heller før jeg tok en master i rehabilitering der en del av pensum handlet om aldring. Lars Tornstam har utviklet denne teorien om positiv aldring. Han sier: “Det virker som om mange av oss har en tendens til å oppfatte den nåværende posisjonen i livet som den beste og som norm for hvordan resten av livet burde være. Vi kan se annerledes på saken i tilbakeblikk – livet har oftest utviklet seg til det bedre, – men har vanskelig for å gjøre det når vi ser framover. Egentlig er dette fenomen en del av redselen for det ukjente.” Jeg er nysgjerrig på å utforske teorien, med meg selv og andre i samme livsfase som materiale. Et spennende prosjekt for et nytt år, som kanskje fortsatt blir litt innadvendt på grunn av pandemien, som holder fast om oss. Mer siden..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *