Astrid sjekker inn på Frisklivssentralen

Jeg har tenkt å sjekke inn eller ut a la Helene i NRK ulike tilbud, møteplasser og institusjoner for seniorer.

Denne uka inviterte jeg meg på besøk til superhyggelige Faiza og Silje på Frisklivssentralen i bydel Alna.

Hvem er de som jobber her?

Faiza Siddiqui er ernæringsveileder og har jobbet med trening i mange år. Nå tar hun utdanning innen psykisk helse. Hun bor i bydel Alna, er oppvokst her og kjenner befolkningen – og hun brenner for lavterskel, forebyggende folkehelsetilbud. Faiza var med å starte opp Frisklivssentralen i 2011, og den er blitt en “baby” for henne.
Silje Rødevand er fysioterapeut og har en master i ernæring. Hun har tidligere jobbet med frisklivskonseptet i Østfold. Hun bor ikke i bydelen, men har nå vært ansatt i bydel Alna i 5 år.

Frisklivskonseptet drives etter en modell fra Helsedirektoratet og finnes i 235 kommuner. På nettsiden deres heter det at “Frisklivssentralen er en helsefremmende og forebyggende kommunal helsetjeneste. Målgruppen er personer med sykdom eller økt risiko for sykdom, og som trenger støtte til å endre levevaner og mestre helseutfordringer. Tilbudet kan være aktuelt både som forebygging, begrense utvikling av sykdom og som del av et behandlings- og/eller rehabiliteringsforløp.


I starten var det lokale tilbudet i bydel Alna organisert under Psykisk helse. Nå er det underlagt hjemmetjenestene.

Tilbudet er gratis og det innledes med en kartleggingssamtale om
– årsaker til deltakelse, plager og sykdommer, medisinbruk
– fysisk aktivitet/mosjon/aktivitet ved start og ønsker om endring
– måltidsrytme, mat- og drikkevaner og ønsker om endring
– røyking/snusbruk, søvn, alkohol
– høyde, vekt, midje
– sosial støtte, følelsesmessige problemer
– mål og planer – og hva skal til for å gjennomføre disse?
– utdanning og arbeidsstatus

Hvordan er veien inn til dette tilbudet? Hvem kommer?

I starten var Faiza mye rundt og informerte om tilbudene, på legekontorer, i foreninger, moskeer osv. Hun snakker urdu, panjabi og hindi, og bruker også tolk når det trengs. – Vi er fortsatt en årlig runde til legekontor, NAV, DPS, Psykisk helse og fysioterapeuter og informerer. Vi tror Frisklivssentralen nå er noe de fleste vet om. Idag er det venteliste og i høst var den lang. Henvisning skjer ved en “frisklivsresept” fra fastlegen.

Silje understreker at dette ikke er et kommunalt treningssenter. – Det er for de som ikke allerede har andre tilbud og som trenger hjelp til å komme i gang. Mange har livsstilssykdommer, smerteproblematikk, fibromyagi, artrose, prolapser, en inaktiv livsstil og kanskje overvekt. Noen er sykmeldt eller på AAP, noen er i jobb og kan få såkalte “behandlingsdager” for å kunne trene. Endel har angst og depresjon som tilleggsbelastning. De fleste er i alderen 30-50. Vi kan ha rundt 200 deltakere inne i løpet av et år. Under korona har det vært stillstand, men nå er tilbudet i full drift igjen.

Hvordan er opplegget?

Mandag: Spinning kl 14.30-15.30 på Actic Furuset
Tirsdag: Åpen treningssal 13.30-15.00 på Actic Furuset – da prøver man ut ulike apparater
Onsdag: Stavgang og intervalltrening – kondisjon/styrke kl 12-13.30, oppmøte v/Lindeberglokalet
Torsdag: Styrketrening for kvinner kl 10.30-11.30 på Furuset bibliotek 2. etg.
Fredag: Digital trening på Teams kl 11-12, hjemme. For deltakere i Frisklivstilbudet.
Det gis også kostholdsveiledning individuelt og i gruppe.

Er det lagt inn noe sosialt?

– Vi har kursavslutning og sommeravslutning, der vi tar med mat på tur. Noen grupper har avtalt å møtes etter trening, men det er avhengig av at noen vil ta et ansvar. Vi hadde gjerne sett at det ble mer av uformell sosial kontakt.

Hvor lenge kan deltakerne være i opplegget? Er det noen oppfølging?

– Tilbudet hos oss er egentlig 3 mndr, men de fleste går her i 6 , og noen lenger hvis de har hatt et opphold. Vi er ikke så strenge på fravær. Mange vil gjerne fortsette! Utendørs stavgang kan de delta på også etter avsluttet kurs. Men av hensyn til ventelister må de vente i 5 år før de kan få et nytt innendørs tilbud hos oss. Vi henviser videre til andre tilbud, både trening og annet. Furuset Forum, 60+, Actic, Haugerud IF, de har bl.a. ulike typer dans på programmet. LIN hadde tidligere yoga, men har flyttet til sentrum. Seniorsentrene, Haugerud frivilligsentral og Furuset bibliotek har mange tilbud.

Hva fungerer bra, og hva kunne dere ønske bedre ved tilbudet?

– Vi ønsker tidlig forebygging og å selvstendiggjøre deltakerne, slik at de klarer mer, både hjemme og i arbeid, både fysisk og psykisk. Mange opplever endring i form av bedre søvn, mindre smerter, mer energi. Det skjer mye endring i livet til deltakerne som ikke er lett å dokumentere. Det som gjør at de fortsetter å trene, er at de kjenner på kroppen hva trening gjør for dem. Det er viktig at de får en indre motivasjon til å fortsette. Det sosiale i gruppene er også viktig og gir motivasjon.

Hvis dere kunne drømme stort – hvordan ville tilbudet se ut?

– Da skulle vi hatt et stort senter, med psykolog, arbeidsveiledning og spesielle tilbud rettet mot både barn og eldre!

Takk for denne gang, Silje og Faiza! Jeg ble inspirert av besøket, ikke minst av å drømme litt høyt sammen. Lavterskel folkehelse er en favoritt hos meg også. Avtalen er at jeg skal bli med videre på trening/kurs, og kanskje få snakket med noen deltakere. De er nå på flyttefot fra Lindeberg til det nye bydelshuset på Furuset. Mer siden!

Neste gang møtes vi i det nye bydelshuset – eller på trening.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *