INDRE RENHOLD – MELLOM GJØREMÅLENE

Innimellom alle aktivitetene, der ute, i samfunnet, i nærmiljøet, hjemme, i familien – trengs det hvile og pusterom for refleksjon og renovasjon. Begrepet “indre renhold” har fulgt meg gjennom store deler av voksenlivet, som en interesse og et behov, med nysgjerrighet som drivkraft: hvordan setter livet sine spor i kroppen, hvordan uttrykkes det gjennom helsa vår – med skader og plager? Hvorfor er det i halsen jeg oftest blir syk? Hva har muskler og skjelett og betennelser med livet å gjøre? Jeg tenker det er flere sammenhenger her og at det er endel som kan gjøres med bevissthet og oppmerksomhet. Det skriver jeg om her.

Jeg går her og rydder
Tar ut av skapet
tørker støv
ser på hver gjenstand
hvert minne
hvert spor.
Et indre renhold
renser støv og plakk
kanskje hjelper det?
Åpner kanaler
gir bedre flyt
kanskje hjelper det?

Hvor stopper det?
Hva stenger
nå?

HALSEN

Et kjent stoppested
Her kan mye spores
Det usagte
Følelser jeg helst vil
gjemme, glemme
Frykt, sorg, sinne
Skam?
Mye har stoppet
akkurat der
i halsen.
Nå stopper jeg, bevisst
Det krisler, hva er det?
Noe du vil si meg?
Noe jeg trenger å uttrykke?
Det hender det roer seg.

FØTTENE

Numne
Dovne
Kunne ikke løpe fra?
Noen tær
helt borte, visnet
hvor tok de veien?
Hva er deres historie?
Er sporene
gamle?
Frosset fast
fra jeg var
liten?

Det var da.
Og nå?
De våkner til liv igjen
hver morgen.
“Det går seg til”
De er med
gjennom dagen
Setter jeg meg
dovner de
igjen.
Jeg må fortsette å gå.

KNEET

Det knirker litt
Men holder seg
fuktig
med knebøy.
Daglig dose.

HODET

Selve kommando- og koblingssentralen
Her bør jeg rense
daglig.
Gå opp gamle og nye
spor.
Holde forbindelsene
levende.
Friske dem opp
med sanseinntrykk:
Syn – noe vakkert og vennlig
Hørsel – som glad musikk og gode ord
Bevegelse – tur i natur
Berøring – klemme, klemme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *