Denne boka tror jeg alle som har et problem med å finne de gode balansepunktene i livet vil ha nytte av. Jeg gjenfant den i bokhylla etter at en av mine turvenninner snakket varmt om den. Det har vært nyttig og inspirerende å lese den om igjen. Den ble utgitt i 2009 av Merete Sparre. Boka reflekterer mange temaer som jeg har vært innom og gjort erfaringer med gjennom livet, samlet og godt formulert.
Om å balansere kroppen og livet
På baksiden av boka kan vi lese:
“Balanse er ferskvare. Det er ikke noe vi oppnår en gang for alle. Livet vil alltid bevege og riste oss i ubalanse. Den kan komme til uttrykk som sykdom, kriser eller bare en hverdag som halter. Balansenøkler er en selvhjelpsbok utenom det vanlige. I stedet for å presentere metoder og teorier, trekker Merete Sparre fram universelle og grunnleggende balanseforhold som hele tiden og samtidig påvirker kroppen, sanser, sinn og relasjoner.
Med sin lange fartstid som terapeut, veileder og pedagog deler forfatteren sine erfaringer og kunnskaper i en klok og enkel form. Boken er i seg selv et balansestykke når den forbinder kropp og sinn, tro og viten, øst og vest, gammelt og nytt, naturvitenskap og alternativ medisin. Hvert kapittel avsluttes med en liten håndfull øvelser som gjør dette til en bruksbok man kan ha med seg lenge.
Merete Sparre er utdannet psykomotorisk fysioterapeut, kommunikolog og lærer i taiji og qigong. Som veileder og i sin kurs- og foredragsvirksomet retter hun seg mot både friske og syke mennesker som søker hjelp og inspirasjon til forandring.”
Hvert kapittel inneholder en motsetning med et OG imellom, og avsluttes med en serie øvelser:
– Øst og vest
– Oppe og nede
– Foran og bak
– Høyre og venstre
– Ytre og indre
– Innpust og utpust
– Innenfra og utenfra
– Gjøre og være
– Jeg og du
– Syk og frisk
Innenfra og utenfra
Jeg begynte lesningen med kapitlet “Innenfra og utenfra”, fordi mitt behov for tiden handler om å finne en bedre balanse mellom ytrestyrt og indrestyrt liv og aktivitet. Deretter startet jeg fra begynnelsen. Kapitlene kan fint leses hver for seg. Boka er lettlest, og bygger på bred erfaring fra forfatteren Merete Sparre, som har en fot i både vestlig og østlig tilnærming til helse.
Boka er nærmere omtalt og kan kjøpes her:
Balansenøkler – Tropos – balansenøkler for kroppen og livet
Det andre muskellaget
Et interessant aspekt som omtales i kapitlet “Ytre og indre”, er det indre og ytre muskellaget. Det forklarer blant annet virkningen av langsomme bevegelser som i taiji, qigong, yoga og Feldenkreis, og forskjellen mellom disse og tradisjonell trening som styrker de ytre muskellagene. En annen psykomotoriker, Merete Pihl, har skrevet om dette i boka Det andre muskellaget.
God lesning – og del gjerne dine tanker og erfaringer!
Det var artig å finne denne boken fram igjen etter mange år. Helt tilfeldig slo jeg opp på kapittelet; “Gjøre og være”. Vår kultur har et stort fokus på å gjøre. Gjennom et langt arbeidsliv har dette fokuset vært til stede. Som pensjonist hender det jeg kjenner på en tomhet over at det er mindre å gjøre. Det er lett å kjenne tomheten, trangen etter å gjøre, vanskeligere å finne gleden ved å være. Likevel ga dette lille sitatet fra boken gjenklang; “Det er ingen grunn til å idyllisere alvorlig sykdom. Likefullt forteller syke mennesker om de samme erfaringene. Plutselig er de åpne for inntrykk og hendelser de aldri la merke til før. Store øyeblikk av lykke kan springe frem av de mest selvfølgelige ting i dagliglivet, av en solstripe på dynen, av en vennlig stemme, av varme ullsokker på kalde føtter.”
Jeg trengte ikke å være syk for plutselig å kjenne glede over å se ekornene spise av nøttene jeg hadde lagt ut, se ringduene fly etter hverandre, kurre og søke etter et sted å sette bo.
Så nydelig beskrivelse av den enkle gleden! Stor takk for at du minnet meg på denne boka og at jeg slik fikk en ny oppdagelse av den. Bare idag har jeg anbefalt den til to personer jeg har møtt utenom bloggen. Den vekker interesse