Bruk stemmen din!

Ukestart med Audun Myskja handlet om å bruke stemmen. Hvorfor det?

NKS bruker digitale plattformer for å nå en stor gruppe seniorer.
Vi må sørge for at de som er rimelig godtfungerende kan fortsette å mestre plager og unngå å komme inn i onde sirkler. Da må vi se på alle mulige verktøy. Vi oppfordres til å tenke positivt, spise sunt og trene, men vi kan ikke løse alt med store ord og setninger. Det er ikke så enkelt som at vi er enten friske eller syke. De fleste har mange utfordringer de må lære seg å mestre, ikke minst mentale og emosjonelle. Tilgang til møteplasser der du får verktøy til å håndtere livet med trengs. I alle helsespaltene om hva du kan gjøre, glimrer både pust og stemme med sitt fravær. Derfor har NKS valgt å ta opp slike temaer, sa Myskja denne mandagen.

Pusten som immunforsvar har vært tema et par ganger tidligere her på bloggen.

Å bruke verktøyene du har i deg

Å starte morgenen med noen ritualer, som dype pust og å bruke stemmen, er gratis verktøy, alltid tilgjengelig. Ved hjelp av lyd, sang, brumming eller brøl kan følelser slippes ut og stemmen gjøres klar til å brukes ut i verden, slik at vi kan gjøre oss hørt på en god måte. Stemmebruk kan vitalisere eller roe deg.

Vi trenger verktøy til å håndtere bekymringer og følelser. Kanskje er du sint som en tante Sofie. Istedenfor å ta det ut på andre, er lyd og toner en mulig kanal for mentalhygiene. Bare slipp ut den lyden som kommer!

Når det emosjonelle trykket er ladet ut, kan du lettere snakke om det som frustrerer. Eller legge det bort. Eventuelt si fra på en ordentlig måte. En vennlig oppfordring til de som bruker sosiale medier til sin mentale søppeltømming..

Som vanlig tester jeg på meg selv. Irritert eller frustrert kan jeg ofte være. Puster dypt, åpner munnen og slipper ut det som kommer av lyd, til det er tomt. Ny innpust, gjentar noen ganger. Jo, jeg blir roligere – men lurer litt på om naboene hører meg..

Stemmesvikt i eldre år?

Det er ikke uvanlig at eldre får svakere stemme – og blir mindre hørt. Myskja fortalte at Parkinsonpasienter kan oppleve stemmesvikt som en del av sykdommen, men at trening i stemmebruk har vist at dette kan motvirkes.

Verktøykassa mi

Gjennom hele yrkeslivet mitt har jeg samlet på gode verktøy og har etterhvert fått ei bra verktøykasse. Jeg vil fortsette å lete etter nye og bruke de jeg har inn i eldre år. Verktøyene er aldersuavhengige, men trengs i ulikt omfang i forskjellige livsfaser. Derfor følger jeg med på denne doktoren og deler noe av det han snakker om i bloggen. Du kan følge han selv om du vil. Eller la være. Noen har nådd metning på slike temaer. Slik har jeg det også i perioder – før jeg kommer på at nå trenger jeg det igjen..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *