Pusten som mentalt immunforsvar (2)

Jeg skrev forleden et innlegg om hvordan vi kan håndtere det som skjer i verden uten å bli overveldet og handlingslammet, etter et zoom-møte med legen Audun Myskja i facebookgruppen “Fellesskap for seniorer”. Her kommer en oppfølger etter mandagens møte.

Myskja ga uttrykk for at det er nyttig å ha et forum som dette for å kunne følge med på hvordan vi påvirkes og preges av nyhetsbildet om Ukrainakrigen. Han fortalte om en aha-opplevelse nylig, mens han satt og leste en dybdereportasje om hva som har påvirket Putin, og plutselig fikk inn bilder på telefonen av flyktende ukrainere. Hvordan bildene gjorde et helt annet og mye kraftigere inntrykk enn det han leste. – Før vandret nyheter så langsomt, nå kommer de rett inn. Derfor blir det viktig å ha noen sorteringsverktøy. Vi blir lammet i å bidra hvis vi bare føler på overveldelse. Hvis vi blir rammet og opprørt, er det faktisk helseskadelig, og det er viktig å gjøre noe med det. Vi trenger restitusjon og reparasjon, vi trenger å finne ro, påpekte han.

  • Konspirasjon” betyr egentlig å puste sammen. – Vi kan være for konspirasjon, men mot konspirasjonsteorier, sa Myskja. I boka hans “Kunsten å finne ro” kan vi finne kunnskap om hvordan å konvertere den lammende oppgittheten til ro, slik at vi kan hente nye krefter og se klart hvor vi skal sette vårt engasjement inn. Det å gå inn i stillhet sammen, i bønn, meditasjon, pust, og samle oss i synkronisert handling, er vist å ha en påvirkning. Å dele slike strategier kan være ett bidrag. En 5 minutters pusteøvelse er et “innsalg” av en slik strategi, enkelt og overkommelig, for å komme i gang med å bygge et mentalt immunforsvar. Man kan gjerne bruke mer tid, men det er ikke nødvendig.
  • Myskja var også opptatt av forholdet mellom sannhet og løgn – hva skjer hvis den grensa oppheves? Det er vanskelig å vite hva som er sannheten, og vi må unngå å sette ting i for trange båser. Det er ikke bare ukrainerne som trenger støtte nå, vanlige russere blir fordømt fordi Putin gjør noe galt. Det er en tendens i vår kultur til å velge enten den gode eller den dårlige sida. Vi trenger å se en større helhet. I en markering i Oslo nylig gikk en demonstrant med plakaten “Jeg er russer. Jeg er imot krigen.”
  • Han understreket at vi ikke må la Putin få lov å spre seg inn i våre liv. Det skal være lov å glede seg, å gjøre helt trivielle ting, selv om det er mye grusomt som skjer i verden. Vi trenger å hente livskraft og glede, og finne våre egne kilder til å lade oss opp. Hvis ikke lar vi Putins krig bre seg langt utover dagens krigsområder.

Lag et pusterom.
Pust inn stillhet og ro.
La deg fylles av stillhet.
Kjenn etter hva som er viktig og riktig for deg i denne situasjonen.
Søk opp dine kilder – det du trenger for å hente opp krefter.
Vi er forskjellige – hva er din kilde?

Vi ble guidet gjennom en pusteøvelse der hele kroppen var med. Jeg skal ikke forsøke å gjengi den, bli heller med neste mandag kl 10. Påloggingsinfo finner du i fb-gruppen “Fellesskap for seniorer” . Skriv “Audun Myskja” i søkefeltet, så finner du innlegget med lenke til zoom-møte og passord. Flere av Myskjas bøker kan lastes ned i bibliotek-appene BookBites eller Allbok.

Mine erfaringer fra uka som gikk, med bruk av denne enkle pusteteknikken, var følgende:
– det kjentes som en støtte å vite at vi var flere som gjorde dette samtidig
– pusteøvelsen ga en større klarhet, men også en påminnelse om at pust er ferskvare og at bevisst pusting må gjøres regelmessig hvis den skal virke. Men det gjør den! Og den virker samtidig på andre av livets utfordringer. Helt gratis og alltid tilgjengelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *