Hjernemeditasjon

Livsglede i eldre år – hva kan hjerneforskning lære oss?

Gårsdagens ukestart med Audun Myskja, lege og forfatter, ga nye, verdifulle impulser. Han snakket om hvordan ta vare på livsglede i eldre år med utgangspunkt i hjernen. Han beskriver en modell – “den tredelte hjernen”. Modellen er basert på hard forskning – og gir også et bilde som stimulerer visualisering og pust. Vi fikk være med på en hjernemeditasjon, der vi pustet oss inn i frontallappen, hjernestammen og det limbiske system. Klikk inn og prøv selv!

Noen stikkord om de tre hjernedelenes funksjoner:

Frontallappen handler om vår evne og lyst til å lære nytt, reflektere og stadig prosessere erfaringer og å dele det som engasjerer oss. Ved frontallappdemens lukkes denne delen av hjernen ned, og vi slutter å reflektere. – De våkne, læringsvillige seniorene bevarer en evne til å vokse i alder og visdom, sier doktor Audun. – Det å fortsette å lære og forstå livet på nytt er en mulighet i eldre år. Wow, akkurat!

Hjernestammen representerer instinktene våre. Hva er livsglede her? Jo, det handler om de gode vanene, instinktene som sier oss hva som er bra for oss, uten veien om teori. Behovet for mat, drikke, søvn – morrakaffen, en god frokost! – Det handler om balanse mellom hvile og aktivitet, aktivitet basert på gleden ved å få gjort ting. Det handler også om rytme og pust, hvordan få satt oss i gang. – Mangler du energi? da mangler du kanskje driveren i hjernestammen. Motoren, eller retikulæraktiveringssystemet på fagspråk, er driveren for at du vil handle og være med. Denne motoren må du også kunne slå av. Her ligger pustesenteret, her bor barnet i deg som ivrer etter å leve, ifølge Myskja. Jeg tror jeg digger hjernestammen min! Den trenger kanskje litt støtte av og til..

Midthjernen eller det limbiske system er selve den innerste kjernen i hjernen, følelseshjernen. Her bor kjærlighet og tilknytning – og fellesskapsopplevelser. Myskja reflekterte i denne sammenheng rundt det å oppleve fellesskap også på nett, slik han har erfart med disse møtene i facebookgruppa Fellesskap for seniorer. Jeg opplever det samme i denne gruppa.

Et filosofisk sidesprang fra doktor Audun: – Er mennesket ondt på bunnen? – Nei, sier han, det er ikke min erfaring. Vi er i “deep shit” hvis vi ikke bryr oss om hverandre, det er selve samfunnslimet. Sensorene i midthjernen er “hjernens hjerte”, og utløser trangen til å nå hverandre, til å hjelpe, som er noe av det sterkeste i det limbiske systemet. Ved å puste liv til alle disse delene av hjernen bidrar vi til å skape liv i alle deler av oss.

Blir stadig inspirert av denne mannen, som har så mye livsgnist og klokskap å formidle til oss alle – uavhengig av alder. Det kan vanskelig beskrives, må oppleves. Ikke sikkert dette er for alle, men jeg finner viktig næring her og håper han fortsetter. Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *