Sissel Gran: “Inni er vi alltid unge”. Er vi det?

Mandag. Ny uke, blir overveldet av hvor kort tid det er blitt fra mandag til fredag. De krymper, ukene mine. Hva rekker jeg egentlig på en uke? Men spørsmålet er feil stilt, kjenner jeg – for noe av det jeg vil og trenger er å IKKE skulle rekke så mye, ikke ha ting hengende over meg som før. Akseptere at jeg ikke vet hvor mye tid jeg har og bare bruke den best mulig, her og nå. Hva nå det er. Idag er det en litt tung morgen. Har sovet ujevnt. Som vanlig har jeg gledet meg over å stå opp til kaffe og avis, og min knekkebrødfrokost. Så går vi hver til vårt. Hver sin lille hule er en luksus i en blokkleilighet på ca 100 m2. I min hule er det, i tillegg til en godstol og dobbel sovesofa til gjester, min mors Bernina symaskin, sybord, syskrin, noe enkelt treningsutstyr (vannflaskemanualer, balansebrett, strikker og yogamatte) samt meditasjonskrakk, bøker, radio, CD-spiller – og en platespiller for mine gamle LP’er. Ikke ofte i bruk, men av nostalgisk betydning som arvestykke etter en av mine beste venninner som gikk tidlig, etter en aggressiv pannelappdemens. Jeg skal nok gradvis nærme meg ulike erfaringer med demens, som det er mye av i min familie.

Min lille hule

Men først litt om Sissel Gran, som jeg har hatt nærkontakt med denne helgen. Hun har skrevet en inspirerende, lettlest, nyansert, optimistisk og realistisk bok om eldre år, med den for meg noe misvisende tittelen “Inni er vi alltid unge”. Den kan forlede lesere til å tro at dette er en slags Pollyannabok for aldersfornektere. Det er den ikke. For det er vel nettopp aksept av den alderen man har og de konsekvensene den og livet fører med seg som er hennes prosjekt, slik jeg opplever det. Ser i anmeldelser av boka at noen synes hun har for mye “psykologprat”, en syntes hun var for mye opptatt av par på bekostning av enslige eldre, og en tredje mente det ble for mye henvisninger til andre forfattere. Alle disse innvendingene er tvert om noe som gjør boka hennes mer interessant for min del.

Som den erfarne terapeuten hun er, har hun kloke og reflekterte betraktninger, som også underbygges med henvisninger til forfattere som Simone de Beauvoir og Betty Friedan og nålevende psykologkolleger, som jeg også får lyst til å lese. I det hele tatt åpner hun et helt univers av spennende litteratur som har gått under min radar. Jeg har jo ikke vært her før, i eldreuniverset!
Det jeg i tillegg setter stor pris på, er at hun gjennom hele boka er personlig og trekker inn sine foreldres historier, nesten som en rød tråd, som gir rikere liv og dypere perspektiver. Boka ble faktisk en pageturner, lest i ledige stunder i en ellers travel helg med besøk av barn og barnebarn både lørdag og søndag.

En ting stusser jeg på. Bildet på baksiden ligner en Sissel Gran i yngre utgave. Andre bilder viser at hun ikke ser helt slik ut lenger. Det blir litt mismatch å vise fram et ungdommelig ytre på omslaget av en bok som handler om hennes aldringsprosjekt og aksept av alder. Er det forlaget som har villet vise den yngre, flotte, smilende Sissel, og ikke hun med rynker, furer og noen grå hår? Bare lurte.. det selger kanskje bedre? Men innholdet anbefales!

Ellers digger jeg begrepet “fleksibel alder” – fra 85 til fjortis på en dag: slik beskrives opplevd alder av Gunnhild Corwin i boka “Fordi jeg er gammel nok”. Det kjenner jeg igjen, fra en tung morgen med stiv kropp og mørkt sinn, til atskillig mykere og lettere etter å ha gått seg til – og så fjortisfølelsen når jeg utpå kvelden får “She loves you” eller andre 60-tallslåter rett i kroppen fra P 9 – Retrokanalen!
Boka til Corwin har jeg lastet ned i BookBites-appen, den er ikke ferdiglest. Også lesverdig, likte spesielt godt kapitlet “Når er jeg egentlig gammel?” Men kjenner at hennes referansekvinneverden nok er en annen enn min. Mer om det en annen gang.

Ha ei fin uke – og skriv gjerne noen ord om dine tanker rundt dette og hint, det blir jeg glad for.
PS – bildet er hentet fra artikkelen “Dette gjør deg fortere gammel”. Jeg håper ikke noen arresterer meg for bruken. I såfall skal jeg ta det bort..

4 hendelser på “Sissel Gran: “Inni er vi alltid unge”. Er vi det?”

 1. Hilde Ballière

  Jeg vet ikke om du ser kommentarene på dine gamle innlegg – jeg henger håpløst etter, men VIL ha med alt, Astrid. Du løfter meg så enormt med din reflekterte, men samtidig optimistiske innfallsvinkel. Jeg trenger det for tiden, og jeg nyter det.
  Dessuten rekker du så mye … selv om poenget ikke er å rekke så mye. Takk for tips i forrige innlegg om Aldring og helse Jeg hadde ikke fått med meg at det har et bibliotek… og takk for boktips.

  1. Veldig glad for at du tar med gamle innlegg også, for det er en tråd i dem, selv om den kan være vanskelig å oppdage! Jeg prøver å skrive litt fra bøkene jeg leser, det krever en konsentrasjon jeg ikke alltid har, men hjelper til å pushe meg gjennom mer enn jeg ellers ville fått lest. Denne bloggen er en prosess, det går ikke fortere enn jeg får fordøyd ting selv. Dine refleksjoner og kommentarer hjelper!

 2. Synnøve Strande

  Jeg vil takke deg Astrid for at du har lest og bringer videre dine opplevelser av Sissel Gran sin bok “Inni er vi alltid unge”. Da den kom ut lot jeg meg irritere så mye over tittelen at det stoppet videre nysgjerrighet på boka – og det på tross av at jeg vanligvis liker Sissel Grans refleksjoner over livstemaer. Det er godt å høre at tittelen er misvisende i forhold til bokas hovedbudskap!
  Jeg liker også det med fleksibel alder. Jeg tenker også at det er interessant at vi i eldre år har alle aldrene inni oss og har en oversikt over livets mange utfordringer på ulike alderstrinn. Denne oversikten over helheten gjør oss i stand til å se med nye øyne på vår egen historie. Alderdommen er virkelig en interessant tid! Nå har jeg bestilt “Inni er vi alltid unge” på Deichmann, og jeg gleder meg til leseopplevelsen.

  1. Hei Synnøve! Hele flommen av anmeldelser av boka hennes på alle mediaflater gikk meg hus forbi, og det var jo bra, for kanskje ville jeg også fått en motstand der. Boka fortjener lesere, og gir inspirasjon til å møte en ny alder med nysgjerrighet, i likhet med flere bøker jeg har lest den siste tiden. Det du sier om at vi i eldre år “har alle aldrene inni oss” og at vi har oversikt over helheten, gir et godt perspektiv. Ser fram til videre utvekslinger på tur, kafe, telefon eller i meldinger :=) Astrid

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *