Tenke globalt – handle lokalt

Det som stadig opptar meg er hva vi kan gjøre, hver og en, der vi bor og lever livene våre, slik at vi får levelige liv i gode nabolag, i harmoni med naturen og de begrensninger den setter for oss.

For et år siden inviterte lokalmiljøet vårt til den årlige nærmiljøkonferansen med tema “frivillighet”. Der holdt jeg et innlegg på vegne av Klimanettverk Ellingsrud om hva vi hadde gjort og hva som kunne være aktuelt å fokusere på framover. Framoverblikket falt på ombruk, som et prismefokus på hva som står på spill både globalt og lokalt. Vårt overforbruk er en trussel mot framtidige generasjoner. Klima- og naturkrisa utspiller seg her og nå, ikke bare i land langt unna, men i Europas tørkesomre og flommer i norske dalfører. Vi merker det på kroppen, og vi må handle. NÅ. Vi kan ikke vente på det riktige politiske flertallet, selv om vi må stemme så godt vi kan, med de partiene vi har. Vi må omstille oss, i hode og praktiske liv.

Det vi gjør lokalt og som jeg medvirker i, vil jeg gjerne dele her i bloggen. Samle det, så vi ser at det nytter, at det går riktig vei, skritt for skritt. Små skritt tar oss over tid langt, slik dråper gir en stor elv. Og kanskje, kanskje en dag, får elva fart og kraft, uten å skade omgivelsene. Håpet ligger i å fortsette å gå, i riktig retning, mot bedre balanse mellom mennesker, dyr og natur.

Jeg har lagt ut tekster om nabolagsmarkeder og pop-up ombrukslokale tidligere:
Ombruk – et eksempel fra Ellingsrud – Levelig liv (levelig-liv.no)
Ombrukslokale på Ellingsrud – fra pop-up til permanent tilbud? – Levelig liv (levelig-liv.no)
Pop-up ombrukslokale på Ellingsrud senter – Levelig liv (levelig-liv.no)

Her på Ellingsrud ønsker vi oss et permanent ombrukslokale. Vi har stadig tomme lokaler på Ellingsrudåsen senter. Hvorfor ikke bruke disse til en sosial møteplass, som gir gevinster til både miljø og mennesker?

Mens vi venter på dette (og jobber/lobber for å få det til) har Klimanettverket tatt initiativ til et åpent møte om avfallshåndtering i borettslag og sameier: (2) Åpent møte: hva kan vi gjøre for å kaste mindre, sortere bedre og gjenvinne mer? | Facebook. Se eget innlegg med referater fra møtet, anbefalinger til borettslagene og videre arbeid sammen med Naturvernforbundet og samarbeidspartnere.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *